7 Μαΐ 2008

+ma [ human error : paradise ]

Ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο στεγάζει πέντε υπολογιστές – γλυπτά που αλληλεπιδρώντας σε ζωντανό χρόνο, δημιουργούν και τροποποιούν διαρκώς μια προβολή animation μεγάλης διάστασης, που αναπαριστά τον παράδεισο.

Η είσοδος στο δωμάτιο και η διάδραση ενός ή περισσοτέρων επισκεπτών με κάποιο απ’ τα γλυπτά, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία καθολικού ή μεμονωμένου σφάλματος στο σύστημα. Η ανθρώπινη παρουσία γίνεται αντιληπτή ως bug, και κατά συνέπεια η ειδυλλιακή εικόνα μετατρέπεται σε κόλαση. Άλλωστε ο παράδεισος αν και ανθρώπινο εφεύρημα, ή ίσως ακριβώς ως τέτοιο, μπορεί να υπάρξει μόνο εκεί που δεν υπάρχουν άνθρωποι…

Τέσσερις υπολογιστές, καθένας επιφορτισμένος με μια συγκεκριμένη εφαρμογή της εγκατάστασης, επιλέγουν κάθε στιγμή το στοιχείο που θα προστεθεί ή θα αλλάξει στο animation. Η πληροφορία αυτή μεταφέρεται στον πέμπτο, κεντρικό υπολογιστή ο οποίος συνθέτει και προβάλλει την τελική εικόνα.

Οι τέσσερις υπολογιστές έχουν στην διάθεσή τους μια βάση δεδομένων με στοιχεία καταχωρημένα βάσει των γενικών στερεοτύπων του καλού (παράδεισος) και του κακού (κόλαση). Η επιλογή τους είναι το αποτέλεσμα μιας μαθηματικής εξίσωσης, στην οποία η ανθρώπινη απουσία ορίζεται σαν σταθερά. Όταν οι υπολογιστές αντιληφθούν την ύπαρξη ανθρώπων, η σταθερά στην μαθηματική σχέση αλλοιώνεται, με κάποια απρόβλεπτα αποτελέσματα αλλά και ένα βέβαιο: αν και οι τέσσερις υπολογιστές αντιλαμβάνονται ταυτόχρονα την ανθρώπινη παρουσία τότε ο παράδεισος δίνει ολοκληρωτικά την θέση του στην κόλαση.


Human Error: Paradise
μια διαδραστική βίντεο / ηχητική εγκατάσταση
του Μηνά Ν. Μηλιαρά (+ma)


Διάρκεια: 7 έως 17 Μαΐου
Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγίων Αναργύρων «Σπύρος Αποστόλου»,
Ηρώων Πολυτεχνείου 39 & Αρετής 5 210 2690511, 210 2635689

Εγκαίνια: Τετάρτη 7 Μαΐου 20.30
LIVE SET από τους neon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου