22 Ιαν 2013

η URSULA BOGNER στην αθηνα

Θα μπορούσαμε να κυριολεκτούμε λέγοντας ότι η Ursula Bogner έρχεται στην Αθήνα αν θεωρήσουμε ότι πρόκειται για μία επινόηση του σύγχρονου ηλεκτρονικού μουσικού Jan Jelinek και όχι για ένα πραγματικό πρόσωπο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. H Ursula Bogner  [1946-1994] όμως υπήρξε, ήταν φαρμακοποιός και έζησε στην Γερμανία. Ο Jan Jelinek απλά την έφερε στην επιφάνεια. Συνάντησε τυχαία τον γιο της, Sebastian Bogner, ο οποίος και του μίλησε για την μητέρα του και του εμπιστεύτηκε μια σειρά από αρχειακές ηχογραφήσεις της. Συνεπαρμένος, ο Jan Jelinek ξεκίνησε να παρουσιάζει σε οργανωμένες κυκλοφορίες τις δουλειές αυτές στην προσωπική του δισκογραφική εταιρία Faitiche.  
H Ursula Bogner εργαζόταν στην φαρμακευτική εταιρία Schering, απέκτησε οικογένεια και έζησε μια φαινομενικά απλή και τυπικά αστική ζωή. Όμως ανέπτυξε ένα ζωηρό ενδιαφέρον γύρω από την ηλεκτρονική μουσική. Συνέλεξε αναλογικά synthesizers, έφτιαξε ορισμένα δικά της κιόλας, δημιούργησε studio ηχογραφήσεων μέσα στο σπίτι της, παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια από τον Herbert Eimer[ιδρυτή του Studio fur elektronische Musik]. Χρησιμοποιώντας tape loops, επεξεργασμένες ηχογραφήσεις φωνής και πρώιμα synthesizer έκφρασε το πολύ ξεχωριστό ιδιαίτερο μουσικό της όραμα φτιάχνοντας μουσικές συνθέσεις που ενώ παραπατάνε ανάμεσα στην musique concrète και τον kosmiche ήχο της εποχής διατηρούν μια ανάλαφρη, παιγνιώδη (και ενίοτε χιουμοριστική) διάθεση. Η μουσική της Bogner, ρυθμική, με λιτές μελωδίες, tape collage και φουτουριστικούς ήχους φέρνει συχνά στο μυαλό τις μουσικές που ξεπήδησαν μέσα από το BBC Radiophonic Workshop.
Η τελευταία της δουλειά, ‘’Sonne=Blackbox’’, παρουσιάζεται πλέον ζωντανά από τον Jan Jelinek και τον Andrew Pekler σε οπτικοακουστικές παραστάσεις που στηρίζονται σε tape loops, αυτοσχεδιασμούς και λόγο. Την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2012, στις 21.00, θα την παρουσιάσουν στην Αθήνα, στο KNOT. Είσοδος 15 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου