13 Αυγ 2009

εθιοπίκ

Όταν βγάζω τον Άργο βόλτα στο πλατειάκι το καλύτερό μας είναι ο Ντάνυ. Δεν είναι ούτε 2,5. Παίζει τρελά με τον Άργο-η μαμά του Ντάνυ δεν είναι υστερική με τα σκυλιά. Ο Ντάνυ είναι από την Αιθιοπία. Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα γι αυτή την χώρα. Ήταν ένα καλοκαίρι, που ήρθε επίσκεψη στο σπίτι ένας θείος. Τον έβλεπα για πρώτη φορά γιατί ζούσε στην Αβησσυνία-έτσι λεγόταν τότε η Αιθιοπία. Η πολιτική κατάσταση οδήγησε πολλούς από την ελληνική κοινότητα να φύγουν. Όχι μόνο έλληνες, γιατί στο σχολείο έρχονταν συν τω χρόνω αρκετά μαύρα παιδιά από την Αβυσσηνία-που πλέον έπρεπε να την αποκαλούμε Αιθιοπία. Αυτή η ανάμνηση ανακαλείται πάντα όταν περνάω από την πλατεία Αβυσσηνίας στο Μοναστηράκι. Προφανώς για να ονομαστεί έτσι κάποιο συμβολισμό είχε για την Ελλάδα-κάτι που δεν θυμάμαι να έμαθα στην σχολική ιστορία. Το μόνο που ξέρω γι αυτή τη χώρα είναι η φτώχεια και ο μεγάλος λοιμός που στην ελλάδα προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση-αφού ξύπνησε πρόσφατες μνήμες της ιστορίας της-και τους εκπληκτικούς δρομείς μεγάλων αποστάσεων.
Με την μουσική αυτής της χώρας, ένα κομμάτι της, ήρθα σε επαφή τον χειμώνα που μας πέρασε. Μία εγχώρια μπάντα έπαιζε αιθιοπική jazz-funk με τίτλο βραδιάς ethiopiques. Το είχα δει εδώ. Πράγματι είχε κάτι διαφορετικό στον ήχο από την γνωστή δυτική jazz-funk- δεν έχω γνώσεις μουσικής για να το περιγράψω, μόνο την αίσθηση μπορώ να μεταφέρω.
Πατέρας της Ethio-jazz θεωρείται ο Mulatu Astatke. Ένα ιδιαίτερο είδος jazz του '60 και '70 που επανεκδίδεται από την παρισινή world music δισκογραφική Buda Musique με τίτλο Ethiopiques . Ένας τίτλος που έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο ο όρος του συγκεκριμένου subgenre. H σειρά έχει φτάσει στο #23, με αφιέρωμα το Ethiopique 4 στον μεγάλο Mulatu Astatke.
Επίσης μαζική απήχηση είχε και με το soundtrack της ταινίας του Jim Jarmusch , Broken Flowers. Ο 66χρονος μουσικός και μαέστρος είναι ακόμα ενεργός. H τελευταία του σύμπραξη είναι με την μπάντα της Stones Throw, The Heliocentrics. Μετά το debut τους Out There, συνεργάστηκαν με τον Mulatu Astatke με τον οποίο περιοδεύουν ερμηνεύοντας την μουσική του-εμφανίστηκαν στο φετινό synch. H μουσική αυτή σύμπραξη έγινε το 3ο άλμπουμ στη σειρά Inspitation Information της Strut Records. [Οι The Heliocentrics αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2ο album τους από την Stones Throw. ]
Moυλάτου Αστατκέ εντ Δε Χίλιοσέντρικς-Ινσπιρέϊσν Ινφορμέϊσν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου