7 Δεκ 2012

ΦΥΤΑ aka FYTA [best 2012 greek album]


Είναι το καλύτερο ελληνικό άλμπουμ της χρονιάς. Όπως επίσης και η μεγάλη φετινή έκπληξη. Το λινκ  ήρθε στο inbox πριν κανά μήνα με τίτλο "άκου", χωρίς άλλες πληροφορίες. Και το μυστήριο για τους ΦΥΤΑ παραμένει άλυτο, τουλάχιστον ιντερνετικά. Το Spinach Vatican  είναι πιθανότατα το μπλογγ τους και σε μία ανυποψίαστη ανάρτηση αναφέρουν:
Απ’ το καλοκαίρι λέγαμε να κάνουμε κάτι με λόγια και ήχους, και ψάχναμε τι θα μπορούσε να βγει. Ο Φ. μου ’βαζε και άκουγα δίσκους που έχει μαζέψει, diy ποστ-πανκ έρλη έητηζ από δω κι από κει, και λέγαμε να κάνουμε και μεις τίποτα τέτοιο με απαγγελίες και θορύβους. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με γράψιμο στίχου και με μουσική εν γένει οπότε ρώταγα τι να γράψω και ο Φ. μου λεγε ό,τι θες γράψε αλλά θα ήταν ωραίο να έχει ένα κεντρικό άξονα όλος ο δίσκος. Δε θυμάμαι τι ακριβώς μου είπε και εγώ απάντησα να κάνουμε ένα δίσκο που κάθε τραγούδι θα είναι ένα λουλούδι, και αυτή η ιδέα έβγαλε νόημα εκείνη τη στιγμή. Μετά πήγα στο χωριό μου κάνα δυβδόμαδο, χωρίς ίντερνετ, δύσκολη ζωή. Έπιασα πάλι αυτή την ιδέα με τα τραγούδια για λουλούδια. Καθόμουν και έγραφα διάφορα με αφετηρίες αρχικά τα φυτά εσωτερικού χώρου που είχαμε παλιά στο σπίτι. Ο μπαμπάς μου είχε πολλά και τεράστια φυτά και γενικά τότε το σπίτι μας τους χειμώνες ήταν σαν θερμοκήπιο. Ξεκίνησα απ’ αυτές τις μικρές εικόνες, φτιάχνοντας ιστορίες γύρω από μικρά και ασήμαντα. Επιστρέφοντας από την εξοχή, έφερα μια σειρά κείμενα στο τραπέζι κι αρχίσαμε να κάνουμε ηλεκτρονικούς ήχους και θορύβους αλλά και ήχους από ποτήρια, παιχνίδια και γενικά ό,τι βρίσκαμε γύρω μας. Παίζαμε εστιάζοντας πάντα σε αδιάφορες λεπτομέριες – δίνοντάς τους μια σχεδόν μελοδραματική διάσταση και μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι ήταν σα να καταλήγαμε από διαφορετικέςκατευθύνσεις και οι δυο σε μια - ας πούμε - μπλοκαρισμένη παιδικότητα. Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ένα σιχαμένο μικρομέγαλο, ο Φ. απ’ την άλλη με έναν ενοχικό παλιμπαιδισμό στα μιντ-θερτιζ του, ε και κάπως έτσι έγιναν τα ΦΥΤΑ.
Το mic δημοσιεύει το δελτίο τύπου τους για το πρώτο τους άλμπουμ, ΑΝΘΗ, το οποίο είναι μόνο σε mp3 [προς το παρόν;] και το δίνουν δωρεάν μαζί με το ep ΦΥΚΟΣ.  Αναφέρουν:
Οι ΦΥΤΑ αποτελούνται απ' τους Φ (ημ. γεν. 07/06/89) και Φ (ημ. γεν. 01/06/78). Ο Φ (78) παίζει αρμόνιο (casio) σαν αυτό που παίζουν το 81' (1981) και πολύ καλό logic pro 9.0.0. Στην παρούσα φάση προτιμάει να χτυπάει ποτήρια (βαρέθηκε λίγο το IDM). Ο Φ (89) δεν παίζει κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο, όμως, αγαπάει πολύ το ΤΡΑΓΟΥΔΙ. Γράφει ωραία ποιήματα. Όλο μαζι, Ποτήρια + Κάζιο + Λογοτεχνία = ΦΥΤΑ
ΦΥΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Άνθη.
Κάθονταν στο σπίτι και άκουγαν δίσκους messthetics (London DIY). Ο Φ (78) έχει πολλά τέτοια σπάνια πράμματα υψηλής ποιότητας στα οποία συνήθως κάποιος/α μιλάει ενώ από πίσω γίνονται ζημιές. Το συνθεσάηζερ παίζει τρεις νότες. (βλ. flying lizards, ...and the native hipsters, palais schaumburg, lemon kittens, better beatles κ.α.)
Με αυτές τις αφετηρίες, αλλά και αναφορές σε DADA και ΛΙΤΣΑ ΠΑΤΕΡΑ όσο αφορά τους στίχους, αποφάσισαν να φτιάξουν μαζί έναν concept δίσκο, που να έχει θέμα τα φυτά/άνθη. Ο Φ (89) πήγε στο χωριό του και έγραψε στίχους εμπνεόμενος από τα φυτά εσωτερικού χώρου που είχε παλιά στο σπίτι ο μπαμπάς του.
Μέσα από εντατικές συνεδρίες αυτοσχεδιασμού και αυτoτιμωρίας γεννήθηκαν εννιά τραγούδια και οι γλίτσες (ινστρουμένταλ). Ο δίσκος ολοκληρώθηκε στις 13 Σεπτέμβρη (2012) και ανέβηκε στο Bandcamp για κατέβασμα χωρίς αντίτιμο.
Τις εικόνες του άλμπουμ τις επιμελήθηκε η Στ'Στ'Στ' εμπνεόμενη από τη χαλασμένη παιδική προσέγγιση του όλου εγχειρήματος.
ΦΥΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ:
Αρκετές εκπλήξεις. Στον ορίζοντα: νέοι θεματικοί δίσκοι, κάλαντα, όπερες, παιχνίδια, μουσικά βίντεο, και κάποιο λάηβ σε αθήνα-­θεσαλονίκη το 2013. Ένας μαγικός κόσμος ΦΥΤΑ.
fytatheband@gmail.com

[Tο νέο τους άλμπουμ, ΤΗΓΑΝΗΤΑ, κυκλοφορεί στις 12-12-12.]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου