7 Οκτ 2008

8hellinikhebdomadamodasa/k097-12/10/2008


[Ann Eckers-από δουλειά της Networkers που παρουσιάζεται στο περιοδικό SHOW/OFF τεύχος του 2008 της Royal Academy of Fine Arts Antwerp]

Aπό τα « χρυσή μου και αγάπη μου» που είναι με μία φράση η εικόνα της ελληνικής μόδας τις τελευταίες δεκαετίες φτάσαμε με στραπατσαρισμένο το πεντικιούρ στην 8η vodafone εβδομάδα μόδας. Πολύ σημαντικό σταυροδρόμι έστω κι αν προβάλλεται περισσότερο ο χορηγός από το γεγονός.
Η μόδα είναι μία μορφή εφαρμοσμένης τέχνης. Ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε ως τέτοια όμως από τα εγχώρια είδη μοδιστρικής. Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στην ένδυση και στη μόδα. Τόση όση έχει το Αφισόραμα από το Μουσείο Μπενάκη, οι φωτογφαφίες της Nelly’s στην Aκρόπολη από τις φωτογραφίες της Jennifer Lopez στην Ακρόπολη. Βέβαια η μόδα στην Ελλάδα ακόμα εξακολουθεί να είναι το επίνειο της μοδάτης φτεροζουρλής. Και αυτό γιατί η σπουδή της μόδας δεν γίνεται μέσα στο ακαδημαικό περιβάλλον του τμήματος εφαρμογών μίας ανώτατης σχολής καλών τεχνών αλλά στα πάνελ των πρωινάδικων.
Ψάχνω βελόνα στα άχυρα θα μου πείτε. Γατί τι κατάφεραν αυτοί οι βάρβαροι Βέλγοι που το εφάρμοσαν? Τι κι αν οι πρώτοι απόφοιτοι του τμήματος μόδας της βασιλικής ακαδημίας τεχνών το 1981 δημιούργησαν ολόκληρο κίνημα, το Αμβέρσα 6? Dries van Noten, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dirk van Saene, Marina Yee, Walter van Beirendonck(που είναι και ο σημερινός πρόεδρος του τμήματος σπουδών μόδας). Και κολλητά και ο Martin Margiela.
Φέτος όμως διαφαίνονται ευτυχώς τα πρώτα ψήγματα μίας τέτοιας διαφορετικής προσέγγισης. Κάτι που σημασιοδοτεί και η μεταστέγαση του γεγονότος στην Τεχνόπολη του Γκαζιού από την Αίγλη του Ζαππείου. Θα δούμε και μετά θα πούμε. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο site του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου