3 Ιουν 2009

synch festival 2009.06.12.13.14 athens greece


Το 2004 η γνωστή ελλαδική εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών και διαφημιστικών προιόντων STEFI PRODUCTIONS, μπήκε και στην επιχειρηματική δραστηριότητα διοργάνωσης events και εκδηλώσεων, ως STEFI EVENTS. Το πρώτο της πόνημα ήταν σε ένα πεδίο κενό και καινό για την ελλαδική αγορά θεαμάτων, αυτό που ονομάτησε SYNCH FESTIVAL: Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής και Ψηφιακών Τεχνών.
Αντιγράφω από εκείνο το 1ο δελτίο τύπου:
Τι είναι το Synch Festival;
Το Synch Festival γεννιέται φέτος ως ένα πολυφασματικό πολιτιστικό γεγονός σύγχρονων τάσεων που θα λάβει χώρα από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Δήμου Λαυρίου. Στις τρεις αυτές μέρες και νύχτες, οι χώροι του φεστιβάλ θα φιλοξενήσουν τις πολλαπλές μουσικές δράσεις (live acts, dj & laptop sets ) ενενήντα τουλάχιστον καλλιτεχνών καθώς και τις οπτικοακουστικές ή εικαστικές δράσεις ( video art, installations, workshops ) δημιουργών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα παρουσιαστεί έτσι μία πληθώρα θεαμάτων ψηφιακών εφαρμογών, ενώ ο χώρος θα οριοθετηθεί και θα αναδειχθεί αρχιτεκτονικά και από τις φωτιστικές παρεμβάσεις ( light design ) ελλήνων και ξένων φωτογράφων.
Η ιδέα
Η Stefi, μία από τις πιο καθιερωμένες εταιρίες παραγωγής στον ελληνικό χώρο, δραστηριοποιείται στον τομέα διοργάνωσης εκδηλώσεων ως Stefi Events. Μέσα από τη συνεργασία της Stefi Events και της Apotheosis Entertainment, μίας ομάδας νέων ανθρώπων που εμπλέκεται άμεσα στην μουσική παραγωγή και προώθηση της ηλεκτρονικής μουσικής, το Synch Festival επιδιώκει να απαντήσει στην ανάγκη για την ύπαρξη ενός ευρύτερου θεσμού για την προβολή των διεθνών τάσεων τόσο στο πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής όσο και στον ευρύτερο χώρο των ψηφιακών μορφών σύγχρονης τέχνης.
Η έλλειψη μίας αντίστοιχης διοργάνωσης στην Ελλάδα καθώς και η ολοένα εντεινόμενη ανάγκη των νέων ανθρώπων της για μία συνολική ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει τόσο την πολλαπλότητα διαστάσεων και επιλογών όσο και τη γνωριμία με τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής δημιουργίας, είναι τα κύρια κίνητρα που ώθησαν στη γέννηση του Synch Festival αλλά και στην ανάγκη για μία μακρόχρονη εδραίωσή του. Η εκρηκτική ανάπτυξη της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής, οι μεταβολές που τα νέα μέσα επιφέρουν στο ευρύτερο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, καλούν για πρωτοβουλίες και θεσμούς που θα επιδιώξουν το συγχρονισμό και την ψυχαγώγηση του -νεότερου κυρίως- κοινού της χώρας με τις τελευταίες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο της τέχνης και της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
O πολιτισμός λοιπόν είναι πολύ μεγάλη μπίζνα.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένας επιχειρηματίας που στοχεύει στο κέρδος. Όχι στην πολιτιστική αναβάθμιση. Και στην ελλάδα κέρδος σημαίνει μεγάλη μπάζα. Κάτι που σαφέστατα είναι εφικτό με την ομπρέλα της διαπλοκής, που έκανε θεσμό τελικά την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την ενσωμάτωσε στο ελληνικό φεστιβάλ. Από το εναλλακτικό Λαύριο και το ΕΜΠ, στην trendy Αθήνα και το ΕΦ. Μία απόσταση που την γεφυρώνει πολύ χρήμα. Και τι σε μέλλει εσένανα, θα μου πεις; Τίποτα. Να βγάζει ο κόσμος όσο χρήμα θέλει. Μην το πασάρετε όμως ως κάποιο γεγονός ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Ειδικά φέτος που το πρόγραμμα είναι το πιο κουρασμένο από ποτέ. Και τα 80 ευρώ του τριημέρου να μην δικαιολογούν σε καμία περίπτωση το πολιτιστικό μέγεθος της διοργάνωσης αλλά ούτε και τη συνήθη κάκιστη ηχητική κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου