22 Ιουν 2009

ΒΟXI

























"It's an attempt to portray the blind purity of love, and a wall of belief that can end it all. The work is a reflection upon the sad fate of two young lovers who were killed because of their love."
Aυτό αναφέρει ο 35χρονος Άγγλος καλλιτέχνης Βoxi για το έργο του Το die for, που εκτίθεται στη ReMap 2 από την γκάλλερυ ΑΔ, στα πλαίσια της 2ης μπιενάλε της Αθήνας.
Ο Boxi εμπνεύστηκε το To die for από την πραγματική ιστορία της 19χρονης Gul Pecha και του 21χρονου Αbdul Aziz που ζούσαν στην επαρχία Nίμροζ του Αφγανιστάν. Το ερωτευμένο ζευγάρι επειδή κλέφτηκε, εκτελέστηκε δημόσια από τους Ταλιμπάν, στους οποίους τους παρέδοσαν οι γονείς τους. Ένα γεγονός που πρέπει να δημοσιεύτηκε και στην Ελλάδα, αφού σε μένα μεταφέρθηκε σε μία συζήτηση το πάσχα που μας πέρασε.


















H τεχνική του στένσιλ αποκτά μία ξεχωριστή δυναμική όταν το έργο πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο. Η διάδραση που επιτυγχάνεται με το αστικό τοπίο είναι αυτή που δίνει τη μοναδική αντίληψη της εικόνας και ολοκληρώνει το λόγο του έργου. Ο Boxi για το To die for διάλεξε οξυδερκώς το σκληρό αττικό φως και την εκτελεσμένη από την σύγχρονη εργολαβική ηθική ερειπωμένη γωνιά του Μεταξουργείου. Που να ήξερε βέβαια ότι η ταλλιμπανική ισλαμική ηθική ζει και βασιλεύει στο ελλαδικό κοινωνικό παζλ.
O Βoxi για το To die for, χρησιμοποίησε 11 χειροποίητα στενσιλ σε φυσικό μέγεθος ,περνώντας αρκετά στρώματα χρώματος της κλίμακας του γκρι, όπως δείχνει και το ακόλουθο βίντεοκλιπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου