25 Δεκ 2009

ΓΙΑΣΟΣ controversial.


["ουράνιο" πορτραίτο του Γιάσου από τον βίζιονερυ καλλιτέχνη Έριαλ Άλι]
Αν και γράφεται ΙΑSΟS-με αρχαία ελληνική γραμματοσειρά- ο ίδιος το προφέρει ΓΙΑΣΟΣ [που εντωμεταξύ είναι μία πόλη στα τουρκικά παράλια]. Ο Γιάσος είναι Ο ΠΑΤΕΡΑΣ THS NEW AGE ΜΟΥΣΙΚΗΣ. Στα χρόνια του internet ο Γιάσος κάνει δυναμικό comeback. Κυρίως λόγω των πιτσιρικάδων μουσικών στην αμερική που τον ανακαλύπτουν με όλο αυτό το Hypnagogic pop κίνημα. Αλλά και γιατί με την πρόσφατη εμφάνισή του στα κοινωνικά δίκτυα του internet ανακαλύπτεται από νέο κοινό. Στην ελλάδα είναι άγνωστος. Φαντάζομαι το εγχώριο new age κοινό-που είναι πολυπληθές- θα τον γνωρίζει. Όσους γνωστούς μου όμως ρώτησα δεν τον γνωρίζουν. Που σημαίνει ότι ούτε καν οι τρας εκπομπές δεν τον ξέρουν δεδομένου ότι είναι πολύ ενήμερες με την new age θεματολογία.
Ο Γιάσος γεννήθηκε το 1947 στην ελλάδα και τεσσάρων χρονών μετανάστευσε με τους γονείς του στην Αμερική. Από μικρός μελετούσε πιάνο και φλάουτο. Είκοσι χρονών ανακάλυψε έκπληκτος ότι άρχισε να "ακούει" στο μυαλό του ξαφνικά ένα νέο είδος μουσικής που την βάπτισε "paradise music". Το 1968 μόλις αποφοίτησε από το τμήμα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Cornell μετακόμισε στην Καλιφόρνια και αποφάσισε να αφιερωθεί στην "ουράνια μουσική".
Εδώ είναι ένα πολύ κρίσιμο σημείο στην new age μουσική κοινότητα. Πολλοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων ο Vangelis-το ακίνητο του οποίου κρύβει τη θέα στο νέο μουσείο της ακρόπολης- και ο Yiannis-ο καλαματιανός άντρας της Λίντα ΚΡΥΣΤΛ Έβανς-αρνούνται να αναφέρονται με αυτό τον όρο στη μουσική τους για να πάρουν αποστάσεις από την κοσμοθεωρία και το λάϊφστάϊλ του new age κινήματος που ούτως ή άλλως δεν ανήκουν. Ο Γιάσος αντίθετα είναι ψυχή τε και σώματι χωμένος. Έτσι η μουσική του αναπόφευκτα έμεινε πολύ περισσότερο μέσα στους κόλπους αυτής της στρατευμένης κοινότητας. Εξάλλου και ο ίδιος θεωρεί ότι η μουσική του μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν με τα ουράνια βασίλεια της ύπαρξης. Παρεπιμπτόντως το 1989 το τμήμα ψυχολογίας του Πλύμουθ Κόλλετζ του Νιού Χαμσάϊρ έκανε μία έρευνα με άτομα που είχαν τη γνωστή "near death experience". Αποκαλύφθηκε πως η μουσική που άκουγαν σε αυτή την εμπειρία, έμοιαζε περισσότερο απόλα με την μουσική του Γιάσου.
Το 1975 κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, ιντερνταϊμένσιοναλ μιούζικ και το 1978 το αντζέλικ μιούζικ. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι η κασσέττα του 1987 τζούελντ σπέϊσ. [Αυτά κατάφερα να βρω.] Η μουσική του έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά εταιρικά πρότζεκτς, μεταξύ των οποίων της NASA και της Hewlett-Packard. Το 1982 έφτιαξε το κρύσταλ βίντεο, ΤΟ ΠΡΩΤΟ NEW AGE VIDEO που έγινε ποτέ και κέρδισε αρκετά βραβεία.
Ο Γιάσος είναι στην ονομαστική λίστα καλλιτεχνών του ΝΜΕ, στο γουικιπίντια, στο μάϊσπέϊσ, φέϊσμπουκ... Το site του είναι το απόλυτο χάσιμο. Μεταξύ καλτ και κιτς-έχοντας όμως μοναδική αυθεντικότητα- μπορεί κάποιος να δει όλο το φάσμα του new age. Από το θεραπευτικό γουόλπέϊπερ για το πισι μέχρι το να παραγγείλει ουράνιο πορτραίτο [$200]. Από το γιουτιουμπ τσάνελ του, που έχει ζωή δέκα μηνών, διαλέγω την εύθυμη στιγμή της σπιριτσουάλιτυ. Το τρακ "σπλάσ χάπι" από το "χορευτικό" άλμπουμ του μπόρα μπόρα 2000, του 1991. Σε αυτή την μουσική του δίνει τον όρο ΤΙΚΙ μιούζικ. [παρακαλείται όποιος βρει λινκ γιαυτό το άλμπουμ να το αφήσει στο σιμποξ-επίσης ΘΕΛΩ ΛΑΪΒ ΤΟΥ ΓΙΑΣΟΥ ΣΤΟ ΤΙΚΙ ΑΘΕΝΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΙΚΙ ΜΙΟΥΖΙΚ ΠΑΡΤΥ.]
στάρ γκέϊτ έντρανσ



SPLASH HAPPY ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου