8 Δεκ 2009

communist soul


Ο ντιτζέϊ σκίλλ, από την βουλγάρικη πόλη πλόβντιβ, έφτιαξε αυτή τη μοναδική συλλογή-μιξ με 30 κομμάτια βουλγάρικης σόουλ της περιόδου 1968-1984.
Πάντα αναρρωτιόμουν τι μουσική γινόταν στα κομμουνιστικά χρόνια των ανατολικών χωρών. Η Βουλγαρία ήταν μία χώρα πιο κοντά στην καθημερινότητά μου τα παιδικά μου χρόνια. Το διπλανό γραφείο ταξιδίων κάθε 15 μέρες διοργάνωνε ταξίδι στη Βουλγαρία. Γιατροί-Ψώνια-Αναψυχή. Σόφια-Βάρνα-και μία τρίτη πόλη που δεν θυμάμαι. Αυτή ήταν η διαφήμιση. Κάθε δεύτερη Κυριακή οι φωνές με ξυπνούσαν από τις 5 το πρωί. Η αναχώρηση ήταν στις 6 με πούλμαν κάτω από το σπίτι μας. Ήταν μία παιδική επιθυμία αυτό το ταξίδι αλλά που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από τους γονείς μου. Στα θαλάσσια μπάνια που κάναμε με το γραφείο ταξιδίων το καλοκαίρι, ρωτούσα πάντα τον οδηγό να μου λέει πράγματα για την Βουλγαρία.
Στη μουσική τελικά αυτό που έκαναν ήταν διασκευές δυτικών κομματιών. Στη συγκεκριμένη συλλογή, επιπέδου φάϊντερς κίπερς, ακούμε πασχάλη και νάνσυ σινάτρα μέχρι ότις ρέντινγκ και μάϊκλ τζάκσον. Όλους τραγουδισμένους στα βουλγάρικα. Σπάνιο. Μοναδικό. -και αστείο.
ντι τζέι σκίλλ
φάνκυ μπουλγκάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου